Thursday, 28 June 2007

Teamwork Soedan

,,Weet je wie vernieuwend bezig zijn? Die jongens en meisjes van Soedan.” Nieuwsgierig geworden van die opmerking, sprak ik met Mark van Dorp, relatiebeheerder Soedan. Want was is er zo nieuw aan hun werkwijze? Om te beginnen, legt Mark uit, werkt hij met een collega in Utrecht en twee in Soedan als één team, dat gezamenlijk alle besluiten neemt. ,,Wat vroeger intercollegiale toetsing was (waarbij je soms letterlijk je naaste collega passeerde), doen we nu als team. En dat bevalt uitstekend.” Daarnaast gaan ze vrij pragmatisch om met in Utrecht bedachte plannen: ,,We trainen niet alleen ngo’s, ook lokale bestuurders. Dat valt buiten het mandaat, maar als je het niet doet, komt er niets van de grond.”
,,Na het sluiten van het vredesakkoord trok de halve ngo-wereld zich terug, met het idee dat de overheid het werk zou overnemen. Dat gebeurde natuurlijk niet. Zuid-Soedan begint een vergeten ramp te worden, nu iedereen zich op Darfur richt. In die context besloten we dat we meer ‘field presence’ moesten hebben en we stuurden Jan Jaap Verboom. Al snel bleek ons doel –een sterk D&V-programma – in Soedan niet erg realistisch. Er bleek behoefte aan basisvoorzieningen. Wij vroegen ons af: waar zijn we mee bezig? We willen kostte wat kost een D&V-programma, we sturen er iemand heen, gaat die basisvoorzieningen zitten doen! We besloten niet in thema’s te denken, maar een overkoepelend programma op te zetten voor iets dat ICCO goed kan: het versterken van de civil society, de opbouw van kennis en local ownership, indienen van aanvragen bij de Europese Unie.”
,,Het innovatieve is dat we niet droog workshops en trainingen geven, maar dat lokale ngo’s meewerken en ín een project vaardigheden opdoen. Dat zie je niet vaak, want dat wordt beschouwd als het vermengen van de rollen van funding en capacity building. Het zijn vaak jonge jongens met leuke ideeën, maar ze missen nog veel vaardigheden zoals het opstellen van een visie en boekhoudkunde. Wij zijn een soort mentor.. Neem onze partner Scope. Zij hebben een vocational training centre voor jongeren, die leren stenen bakken, meubels maken en andere technische vaardigheden. Het is niet gebruikelijk dat ngo’s zélf opleiden, meestal schakelen ze daar weer een ander voor in. Maar Scope haalde binnen een jaar haar eerste eigen financiering binnen, terwijl we ze aanvankelijk te zwak vonden om mee in zee te gaan. Dat we het toch deden en dat het slaagt, daar word ik heel blij van.”

Nog niet duidelijk? Meer weten? Vraag het mark.van.dorp@icco.nl

No comments: