Thursday, 27 September 2007

Web2fordev conferentie dag 2

Vandaag was het weer een interessante en intensieve dag. Elke ochtend zijn er plenaire sessies met presentaties en forum discussies. Vanochtend was er een presentatie die er echt uitsprong. Ik zou me kunnen voorstellen dat de collega’s van DREO die zich met “vermarkting” bezig houden daar bijzonder veel belangstelling voor zouden hebben gehad. Het ging over een systeem waarbij op een snelle manier informatie over de markt(prijzen) bij boeren zelf terecht komt. Dat doen ze door op een hele slimme manier van een combinatie gebruik te maken van het internet, communicatie met mobiele telefoons (SMS) en lokale intermediairs die rechtstreeks met de boeren praten. Al vinden ze het zelf nog te vroeg om iets te zeggen over de impact, toch hebben ze binnen twee jaar ruim 5.000 leden in een groot aantal Afrikaanse landen. Elk van deze leden bereikt waarschijnlijk weer enkele tientallen boeren, dus lijkt het zeker te werken. Er moet namelijk door de boeren betaald worden voor de diensten, Tradenet is een ideeel maar ook commercieel bedrijf. Meer informatie is te vinden op de website van Tradenet.

In de middag heb ik niet echt deelgenomen aan de conferentie zelf. We hadden nl. een bijeenkomst georganiseerd met de leden van Dgroups om iedereen op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen. Er zullen nl. wat veranderingen doorgevoerd worden in het beheer en de “hosting” van de Dgroups. Momenteel beheerd IDRC in Canada het geheel, maar doordat het Dgroups gebeuren te groot is geworden (slachtoffer van het eigen succes ;-) kan IDRC dat niet meer blijven doen. Ook is het de bedoeling om de software te veranderen. Ingewikkelde zaken, maar die wel degelijk aandacht vragen als je bedenkt dat er bijna 100.000 gebruikers zijn in ruim 2.000 groepen. Na deze “leden consultatie” hebben we met het bestuur een aantal afspraken gemaakt over hoe deze kwestie verder aan te pakken. Uitgangspunt blijft dat de gebruikers van dit alles zo min mogelijk zullen merken.

Weer even terug naar de conferentie zelf. Voor diegenen die er belangstelling voor hebben zijn er twee interessante “blogs”:

Blogging for development: should we follow the hype?

Blog van Euforic over web2.0 (scroll even door en bij de interviews (voices) zorg dat het “javascript “enabled” is daar wordt in rode lettertjes om gevraagd.

No comments: