Wednesday, 26 September 2007

Web2forDev - dag 1

De conferentie werd tot groot genoegen van de organisatoren officieel geopend door de Secretaris generaal van de FAO himself, zij het via een video boodschap. In elk geval geeft dat wel aan dat er ook binnen dit soort instanties een verandering aan de gang is. Vorig jaar werd in een FAO-conferentie het gebruik van ICT nog geheel genegeerd an als er nu dus zo openlijk en ook in praktische zin (organisatie van de conferentie) steun gegeven wordt aan WEB2.0 dan wil dat toch wat zeggen.

In de ochtend een aantal presentaties gevolgd, waarvan door mij en vele anderen die van Euforic bijzonder gewaardeerd werd. De andere bleven allemaal nogal abstract en niet erg op de praktijk gericht. Maar wel waren ze interessant omdat er vele asp[ecten van het gebruik van Web2forDev instrumenten aan de orde kwamen, ook de problematische.

In de middag waren er parallelle sessies waarbij ik een aantal presentaties heb gevolgd van boeren organisaties over het gebruik van deze technieken binnen hun organisaties. Dat was interessant. Het bleek echter dat er in de praktijk nog maar weinig écht gedaan wordt. Het bleef een beetje hangen in wensen en dromen. Dat is overe het algemeen een beetje de tendens lijkt het. Enerzijds teleurstellend anderzijds bemoedigend, want het blijkt dat niemand al weet hoe het nou echt moet maar dat er een “drang” is om samen te werken en zo goed mogelijk gebruik te maken van de zonder meer aanwezige potentiele mogelijkheden.

Als laatste heb ik een presentatie bijgewoond over een onderzoek naar het effect van het gebruik van Dgroups. Het blijkt dat Dgroups behoorlijk intensief en goed gebruikt wordt. Mijn veronderstelling dat het voornamelijk in het Noorden werkt klopt toch niet. Gebruikers komen voor ongeveer de helft uit het Zuiden en maar liefst 80% van de gebruikers van Dgroups vindt dat het een “productief gebruik van hun tijd is” wanneer ze met Dgroups werken.

No comments: