Friday, 24 October 2008

Bolivianen eisen nieuwe grondwet

Ogen uitgekeken bij de enorme hoeveelheid demonstranten die hier op de been zijn om hun eis voor een nieuwe grondwet kracht bij te zetten.

Om negen uur hadden we een afspraak in El Alto, een snel groeiende voorstad van La Paz, en thuisbasis van veel aanhangers van president Evo Morales. We belandden middenin de menigte. Waar je ook keek: vlaggen, vuurwerk, trommels, en vrouwen, vooral veel vrouwen. Beladen met koopwaar, kinderen, of allebei, liepen ze in stevig tempo richting stadscentrum.


Een historisch moment, zo viel hier overal te beluisteren, waarop indigena’s die zich al eeuwen onderdrukt weten hun rechten verankerd gaan zien in de grondwet.

Niet iedereen is even gelukkig met deze vorm van druk uitoefenen. Want zo’n menigte is leuk zolang ze goedgehumeurd is, maar wat als ze teleurgesteld raakt?
Met tienduizenden Bolivianen op straat koos het congres eieren voor haar geld, en besloot begin volgend jaar een referendum te houden over de aangepaste grondwet. En toen was het tijd voor een feestje.


Jonathan, Jeroen en Wolt

No comments: